Feel the Web

Ως γραφίστες / graphic designer, απορροφούμε έμπνευση όχι μόνο μέσα από τα μάτια μας αλλά και μέσα από τις άλλες αισθήσεις, όπως το άγγιγμα, την οσμή και την ακοή. Ακριβώς όπως ένα περιοδικό τέχνης μπορεί να εμπνεύσει ένα νέο σχέδιο, μπορεί να είναι και ένα παράθυρο καταστήματος ή μια καλλιτεχνική ταινία.

Κάθε σχεδιαστής έχει το δικό του στυλ και το δικό του στυλ εμπνευσης.

Τα συνηθισμένα μέρη, τότε και τώρα

Για χρόνια, η συνηθισμένη έμπνευση για έναν σχεδιαστή είναι το έργο ενός άλλου σχεδιαστή που αναζητούν. Ακριβώς όπως οι καλλιτέχνες έχουν κάνει εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι γραφίστες βλέπουν το έργο των συμβούλων και των συνεργατών τους ως πηγή έμπνευσης.
Πριν από την εποχή των υπολογιστών, οι σχεδιαστές είχαν βιβλία και περιοδικά όπου παρουσιάστηκαν τα σχέδια των επιλεγμένων καλλιτεχνών. Αυτά φυλάσσονταν σε στούντιο και σπίτια και κοίταζαν και τα μελετούσαν όλη την ώρα. Οι σελίδα με αγαπημένα σχέδια, θα μπορούσε να είναι η παλέτα χρωμάτων ή η διάταξη, υπήρχε πάντα κάτι που θα έπρεπε να σκεφτε’ί.
Βιβλία για διάσημους γραφίστες που ξεκίνησαν ολόκληρα κινήματα, όπως το bauhaus και ο κονστρουκτιβισμός, εξακολουθούν να αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους σπουδαστές και τους επαγγελματίες.
Φυσικά, εξακολουθούμε να αγοράζουμε βιβλία και περιοδικά γραφικού σχεδιασμού, αλλά έχουμε και το διαδίκτυο.
Feel the Web
Ο διαδικτυακός χώρος είναι γεμάτος από κάθε είδους έμπνευση. Τα κανονικά αγαπημένα μας Behance και Dribble μας παρέχουν ατέλειωτη οπτική έμπνευση από σχεδιαστές σε όλους τους τομείς και διαφορετικά στυλ. Άλλοι ιστότοποι που προσφέρουν, όπως το Inspiration Grid, με επιτραπέζια έργα επιμελημένα από σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο. Μια άλλη τοποθεσία που παρουσιάζει καταπληκτικά λογότυπα και άλλα σχέδια είναι η The Design Inspiration.
Η εξέταση χαρτοφυλακίων άλλων σχεδιαστών είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να εμπνευστείτε. Υπάρχουν πολλά θέματα και  για τα blogs σχεδιασμού όπου παρουσιάζονται μερικοι εκπληκτικοί σχεδιαστές. Υπάρχει και η συλλογή στο Medium  που , είναι αρκετά εντυπωσιακή με λίγους μόνο σχεδιαστές όμως.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό , είναι ότι διατίθεται επίσης το θέμα των κοινωνικών μέσων όπως το Instagram, το Tumblr ή ακόμα και το Pinterest. Εδώ μπορούμε να βρούμε πολλά σχέδια που συλλέγονται από άλλους ανθρώπους που αναζητούν έμπνευση, όπως εσείς. Χρησιμοποιήστε λέξεις-κλειδιά και hashtag για να κάνετε αναζήτηση σε αυτούς τους ιστότοπους, έτσι ώστε να μην κάνετε απλώς αναζήτηση ατελείωτα.

Μη αναμενόμενα μέρη

Εκτός από τα βιβλία, τα περιοδικά, τους δικτυακούς τόπους και τα κοινωνικά μέσα, υπάρχουν και άλλες πηγές όπου ένας γραφίστας μπορεί να βρει κάποια έμπνευση.

Έχετε πάντα ένα σημειωματάριο και εργαλεία σκίτσο στην τσάντα σας, ποτέ δεν ξέρεις πότε θα έρθει η έμπνευση.

Μουσεία και γκαλερί

Η επίσκεψη σε μουσεία και γκαλερί τέχνης αποτελεί κλασικό σημείο εκκίνησης για έμπνευση για καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Ίσως να μην νομίζετε ότι το γραφικό σχέδιο μπορεί να εμπνευστεί από ιστορικές ελαιογραφίες, αλλά εδώ θα κάνετε λάθος. Προσπαθήστε να κοιτάξετε πιο κοντά στις λεπτομέρειες και τις παλέτες χρωμάτων. Ξοδέυστε ένα ολόκληρο απόγευμα, σε μια περιοχή ενός μουσείου και βρείτε ομοιότητες στην τέχνη που συλλέγεται εκεί.
Οι γκαλερί τέχνης αλλάζουν συνεχώς και οι περισσότερες πόλεις έχουν περισσότερες από μία γκαλερί, ώστε να μπορείτε να κάνετε μια επίσκεψη.

Εμπορικά κέντρα και καφετέριες

Αυτά μπορεί να μην ακούγονται σαν τα κλασικά μέρη για να πάρετε έμπνευση, αλλά το κόλπο είναι να διευρύνετε τους ορίζοντές σας και να κοιτάξετε βαθύτερα σε αυτό που ίσως να μην δείτε στην επιφάνεια. Ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσετε πραγματικά μια δημιουργική έμπνευση σε οποιοδήποτε από αυτά τα μέρη είναι να πάρετε μαζί σας ένα σημειωματάριο και να σχεδιάσετε. Σχεδιάζοντας  τα πράγματα γύρω σας, μπορεί να εμπνεύσει τη δημιουργικότητά σας περισσότερο από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε.

Ταξίδια

Όταν ταξιδεύετε μακριά από την περιοχή του σπιτιού σας, όλα και οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για ένα μελλοντικό έργο. Βγάλτε φωτογραφίες, κάνετε κολάζ, σχεδιάζετε οτιδήποτε και η δημιουργική σας σπίθα θα παραμείνει ζωντανή. Ελέγξτε άλλους σχεδιαστές που εμπνέουν το ταξίδι σας, για να δουν πώς δημιουργούν και ίσως να εμπνεύσουν κάτι σε εσάς.

Κύκλοι μαθημάτων

Άλλοι τόποι για να κερδίσετε έμπνευση είναι να πάρετε καλλιτεχνικά μαθήματα διαφόρων ειδών. Ως γραφίστες, είμαστε δημιουργικοί στον πυρήνα, ώστε άλλοι τύποι καλλιτεχνικών πεδίων μπορούν εύκολα να εμπνεύσουν νέες ιδέες. Για παράδειγμα, μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα χειρογράφων, κεραμικής, γλυπτικής, εκτύπωσης. Η ποικιλία των μαθημάτων που μπορείτε να πάρετε είναι αρκετά εκτεταμένη, απλά ελέγξτε online για μαθήματα στην περιοχή σας. Ή μπορείτε να πάρετε ακόμη και κάποια μαθήματα online.

Tuts

Ακολουθώντας σε απευθείας σύνδεση μαθήματα σχεδιασμού γραφικών, μπορεί επίσης να εμπνεύσει νέους τρόπους χρήσης ενός εργαλείου ή διαφορετικούς τρόπους σκίασης ενός στοιχείου. Κοιτάζοντας τι δημιουργούν οι άλλοι σχεδιαστές θα είναι πάντα μια μεγάλη πηγή έμπνευσης. Ψάξτε για μαθήματα που είναι λίγο έξω από τη ζώνη άνεσης σας, που φαίνονται περίπλοκα και είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να το κάνετε εύκολα. Αυτά είναι αυτά που θα σας προκαλέσουν και θα κάνουν τον δημιουργικό σας εγκέφαλο ευτυχισμένο…

Ταινίες και ντοκιμαντέρ

Αφού παρακολουθήσετε όλες τις ταινίες εμπνευσμένες από το ντιζάιν, η παρακολούθηση ταινιών μπορεί επίσης να εμπνεύσει ένα νέο έργο ή ιδέα. Οι ταινίες του Wes Anderson, για παράδειγμα, είναι μια μεγάλη οπτική έμπνευση για κάθε τύπο σχεδιαστή.

Πώς εμπνέετε ως γραφίστας; Κρατάτε τα μάτια σας ανοιχτά για απροσδόκητες σπίθες έμπνευσης; Φέρνετε ένα σημειωματάριο παντού όπου κι αν πάτε;
Πείτε μας τα σχόλια σας..

Από Feel the Web

Μετάβαση στο περιεχόμενο