google search console feel the web

Η ευρετηρίαση και η ανίχνευση είναι δύο πολύ σημαντικές διαδικασίες για ιστότοπους και μηχανές αναζήτησης.

Για να εμφανιστεί ένας ιστότοπος στα αποτελέσματα αναζήτησης, πρέπει πρώτα να ανιχνευθεί από ένα bot μηχανής αναζήτησης και στη συνέχεια να μπει στην ουρά για ευρετηρίαση.

Ως SEO, είναι σημαντικό να κάνετε ανίχνευση και ευρετηρίαση του ιστότοπού σας και να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σφάλματα που ενδέχεται να επηρεάσουν τον τρόπο εμφάνισης του ιστότοπού σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Το Google Search Console είναι ο καλύτερος φίλος της κοινότητας SEO. Μας επιτρέπει να υποβάλλουμε τους ιστότοπούς μας στην Google και να τους ενημερώνουμε για την ύπαρξη του ιστότοπού μας. Είναι το εργαλείο που μας επιτρέπει να βλέπουμε μέσα από τα μάτια της Google. Μπορούμε να δούμε αμέσως ποιες σελίδες εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης ή αν αντικατοπτρίζονται οι αλλαγές ή οι βελτιώσεις που κάναμε.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για το Google Search Console είναι ότι μας δείχνει σφάλματα ευρετηρίασης που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την κατάταξη ενός ιστότοπου. Η αναφορά Κάλυψη του Search Console θα σας δείξει όλες τις σελίδες που ευρετηριάζει η Google με βάση τον χάρτη ιστότοπου που υποβάλατε, καθώς και άλλες σελίδες που δεν υποβλήθηκαν στον χάρτη ιστότοπού σας αλλά ανιχνεύτηκαν. Η διόρθωση σφαλμάτων σε αυτές τις σελίδες είναι ζωτικής σημασίας.

Μια σημαντική σελίδα στον ιστότοπό σας που έχει σφάλμα πιθανότατα θα κατατάσσεται χαμηλά, εάν η Google δυσκολεύεται να την ανιχνεύσει και να την ευρετηριάσει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι τα σφάλματα που εντοπίζονται στην Κάλυψη ευρετηρίου του Search Console και να ξέρετε πώς να τα διορθώσετε.

ERROR 500

Feel the Web

5xx Τα σφάλματα συμβαίνουν όταν ο διακομιστής ενός ιστότοπου δεν μπορεί να χειριστεί ή να επεξεργαστεί ένα αίτημα που υποβλήθηκε από το google-bot κατά την ανίχνευση της σελίδας. Όχι μόνο αυτό το σφάλμα προκαλεί προβλήματα με την ανίχνευση του ιστότοπού σας, αλλά οι χρήστες σας δυσκολεύονται επίσης να αποκτήσουν πρόσβαση στον ιστότοπό σας.

5xx Τα σφάλματα συνήθως προκαλούνται από πρόβλημα με τον διακομιστή σας. Μπορεί να είναι απενεργοποιημένο, υπερφορτωμένο ή εσφαλμένη διαμόρφωση. Θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από πρόβλημα στη διαμόρφωση DNS ή στο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου του ιστότοπού σας.

Για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα, θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτείτε τον προγραμματιστή ιστού σας ή να ελέγξετε εάν η φιλοξενία σας έχει πρόβλημα.

 

Σφάλμα ανακατεύθυνσης

Οι ανακατευθύνσεις είναι φυσιολογικές σε οποιονδήποτε ιστότοπο. Χρησιμοποιείται για την ανακατεύθυνση παλιών σελίδων ή αναρτήσεων που μπορεί να μην είναι πλέον χρήσιμες σε νέες. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανακατεύθυνση διευθύνσεων URL που δεν βρίσκονται πλέον.

Οι διευθύνσεις URL θα πρέπει να έχουν μόνο μία ανακατεύθυνση 301. Όταν μια διεύθυνση URL ανακατευθύνεται σε μια άλλη διεύθυνση URL που επίσης ανακατευθύνεται σε άλλη, δημιουργεί μια αλυσίδα ανακατεύθυνσης και αυτό είναι το συνηθισμένο πρόβλημα που προκαλεί αυτό το σφάλμα.

Σφάλματα ανακατεύθυνσης συμβαίνουν εάν μια αλυσίδα ανακατεύθυνσης είναι πολύ μεγάλη, είναι βρόχος, έχει φτάσει το μέγιστο όριο ανακατεύθυνσης (για το Chrome είναι 20 ανακατευθύνσεις) ή εάν ένα από τα URL στην αλυσίδα είναι κενή.

Βεβαιωθείτε ότι όλες οι ανακατευθύνσεις σας οδηγούν σε ζωντανές διευθύνσεις URL και χρησιμοποιήστε μια ανακατεύθυνση 301 μόνο μία φορά για να αποφύγετε τις αλυσίδες ανακατεύθυνσης.

 

URL Blocked by Robots.txt

Οι διευθύνσεις URL που υποβάλλονται στον χάρτη ιστότοπου του ιστότοπού σας υποδεικνύουν ότι αυτές οι διευθύνσεις URL είναι σημαντικές και ότι πρέπει να ανιχνευθούν και να ευρετηριαστούν. Εάν ορισμένες από αυτές τις διευθύνσεις URL είναι επίσης αποκλεισμένες στο αρχείο robots.txt, θα προκληθεί σύγχυση στο Google bot.

Για να διορθώσετε αυτό το σφάλμα, ελέγξτε πρώτα εάν οι διευθύνσεις URL που αποκλείετε είναι σημαντικές σελίδες ή όχι. Εάν αυτές οι σελίδες είναι σημαντικές και έχουν αποκλειστεί κατά λάθος στο αρχείο robots.txt, απλώς ενημερώστε το και αφαιρέστε αυτές τις διευθύνσεις URL από το αρχείο. Βεβαιωθείτε ότι αυτές οι διευθύνσεις URL δεν είναι πλέον αποκλεισμένες χρησιμοποιώντας το robots.txt Tester at the old Google Search Console version.

Εάν αποκλείσατε σκόπιμα μια διεύθυνση URL που υποβάλλεται στον χάρτη ιστοτόπου σας, καταργήστε αυτήν τη διεύθυνση URL από τον χάρτη ιστότοπού σας. Εάν χρησιμοποιείτε WordPress, λάβετε πρώτα τον αριθμό σελίδας ή ανάρτησης της διεύθυνσης URL που αφαιρείτε από τον χάρτη ιστότοπου. Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στις Αναρτήσεις ή Σελίδες και κάντε κλικ στην Επεξεργασία στην ανάρτηση ή στη σελίδα που θέλετε να καταργήσετε. Ελέγξτε τη γραμμή URL και θα δείτε το αναγνωριστικό της ανάρτησης.

Λάβετε αυτό το αναγνωριστικό ανάρτησης και μεταβείτε στις ρυθμίσεις χάρτη ιστοτόπου σας. Χρησιμοποιώ το Google XML Sitemaps και το βρίσκω πολύ εύκολο στη χρήση. Στην περιοχή Εξαιρούμενα Στοιχεία, θα βρείτε Εξαιρούμενες αναρτήσεις. Εισαγάγετε το αναγνωριστικό ανάρτησης αυτού που θέλετε να εξαιρέσετε από τον χάρτη ιστότοπου και κάντε κλικ στην αποθήκευση.

URL που υποβλήθηκε με την επισήμανση “noindex”

Αυτό το σφάλμα είναι παρόμοιο με το URL που υποβλήθηκε που αποκλείστηκε από το Σφάλμα Robots.txt. Δεδομένου ότι μια διεύθυνση URL που υποβάλλεται στον χάρτη ιστότοπου σημαίνει ότι θέλετε η Google να την ευρετηριάζει, η τοποθέτηση μιας ετικέτας “noindex” σε αυτήν δεν έχει νόημα.

Ελέγξτε αν αυτές οι διευθύνσεις URL είναι σημαντικές σελίδες. Η τοποθέτηση μιας ετικέτας “noindex” σημαίνει ότι δεν θέλετε η Google να εμφανίζει αυτές τις σελίδες στα αποτελέσματα αναζήτησης. Εάν ένα προϊόν ή μια σελίδα προορισμού έχει μια τυχαία ετικέτα “noindex”, τότε αυτό είναι άσχημα νέα για εσάς.

Εάν οι διευθύνσεις URL κάτω από το σφάλμα δεν είναι πλέον σημαντικές, καταργήστε τις από τον χάρτη ιστότοπου όπως το ανέφερα παραπάνω.

Εάν οι διευθύνσεις URL είναι σημαντικές, αφαιρέστε την ετικέτα noindex από αυτές. Εάν χρησιμοποιείτε το Yoast SEO, μεταβείτε στη Σελίδα ή στη Δημοσίευση που έχει επισημανθεί ως noindex. Κάντε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να δείτε το πλαίσιο SEO Yoast και κάντε κλικ στο εικονίδιο με το γρανάζι.

 

Βεβαιωθείτε ότι η επιλογή στην ενότητα Να επιτρέπεται στις μηχανές αναζήτησης να εμφανίζουν αυτήν την ανάρτηση στα αποτελέσματα αναζήτησης; Θα πρέπει να είναι «Ναι».

Εάν χρησιμοποιείτε το SEO Ultimate, η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτήν. Μεταβείτε στην ανάρτηση ή στη σελίδα και, στη συνέχεια, κάντε κύλιση προς τα κάτω στο πλαίσιο SEO Ultimate. Στην περιοχή Διάφορα, βεβαιωθείτε ότι το πλαίσιο “Noindex” δεν είναι επιλεγμένο.

Η διεύθυνση URL που υποβλήθηκε φαίνεται να είναι Soft 404

Ένα σφάλμα soft 404 σημαίνει ότι μια διεύθυνση URL που υποβάλλεται στον χάρτη ιστοτόπου σας δεν υπάρχει πλέον αλλά επιστρέφει ως επιτυχία ή κωδικός 200. Τα σφάλματα Soft 404 είναι κακά τόσο για τους χρήστες όσο και για το google-bot.

Δεδομένου ότι εξακολουθεί να θεωρείται σελίδα, οι χρήστες μπορεί να δουν αυτήν τη σελίδα στα αποτελέσματα αναζήτησης, αλλά το μόνο που θα δουν είναι μια κενή σελίδα. Ταυτόχρονα, θα σπαταλήσει τον προϋπολογισμό ανίχνευσης.

Ελέγξτε τις διευθύνσεις URL που η Google θεωρεί ως soft 404. Εάν αυτές οι σελίδες διαγράφηκαν ή δεν υπήρχαν, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζουν σφάλμα 404 (δεν βρέθηκε). Αλλά αν εξακολουθούν να είναι σχετικά, χρησιμοποιήστε μια ανακατεύθυνση 301 σε μια ζωντανή σελίδα.

Υποβληθείσα διεύθυνση URL Επιστρέφει μη εξουσιοδοτημένο αίτημα (401)

Ένα σφάλμα 401 προκύπτει όταν μια υποβληθείσα διεύθυνση URL πρόκειται να ανιχνευθεί από την Google, αλλά κρίθηκε ότι η Google δεν είναι εξουσιοδοτημένη. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν οι webmasters τοποθετούν μέτρα ασφαλείας για άλλα κακά bots ή spammers. Για να διορθώσετε αυτό το σφάλμα, πρέπει να εκτελέσετε μια αναζήτηση DNS και να επαληθεύσετε το Googlebot.

Η διεύθυνση URL που υποβλήθηκε δεν βρέθηκε (404)

Μια σελίδα που επιστρέφει ένα σφάλμα 404 σημαίνει ότι η σελίδα έχει διαγραφεί ή δεν υπάρχει. Τις περισσότερες φορές, εάν διαγράψετε μια ανάρτηση ή μια σελίδα, αφαιρείται αυτόματα από τον χάρτη ιστότοπου. Ωστόσο, ενδέχεται να συμβούν ορισμένα σφάλματα και μια διεύθυνση URL που έχει διαγραφεί μπορεί να εξακολουθεί να βρίσκεται στον χάρτη του ιστότοπού σας.

Εάν αυτή η σελίδα εξακολουθεί να υπάρχει αλλά έχει μετακινηθεί σε άλλη σελίδα, τότε η ανακατεύθυνση 301 θα διορθώσει το σφάλμα. Για περιεχόμενο που διαγράφεται οριστικά, δεν είναι πρόβλημα να το αφήσετε ως 404.

Λάβετε υπόψη ότι η ανακατεύθυνση του 404 στην αρχική σελίδα ή σε άλλες σελίδες που δεν σχετίζονται με αυτό θα μπορούσε να είναι προβληματική τόσο για τους χρήστες όσο και για την Google.

Η διεύθυνση URL που υποβλήθηκε έχει πρόβλημα ανίχνευσης

Οι διευθύνσεις URL που υποβλήθηκαν που βρίσκονται κάτω από αυτό το σφάλμα σημαίνει ότι υπάρχει ένα απροσδιόριστο σφάλμα που δεν εμπίπτει στα άλλα αναφερόμενα σφάλματα που εμποδίζουν την Google να ανιχνεύσει τη διεύθυνση URL.

Χρησιμοποιήστε το εργαλείο επιθεώρησης URL για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς βλέπει η Google αυτήν την ιστοσελίδα και να κάνετε βελτιώσεις από εκεί.

Προειδοποίηση: Ευρετηριασμένο αν και αποκλεισμένο από το Robots.txt

Αυτό δεν είναι σφάλμα αλλά προειδοποίηση. Είναι η μόνη κατηγορία που εμπίπτει στην καρτέλα Προειδοποίηση της αναφοράς Κάλυψη. Αυτό συμβαίνει όταν μια διεύθυνση URL αποκλειστεί από το Robots.txt εξακολουθεί να ευρετηριάζεται από την Google.

Συνήθως, η Google σέβεται το Robots.txt, αλλά όταν μια διεύθυνση URL που δεν επιτρέπεται συνδέεται εσωτερικά, η Google θα μπορούσε να ανιχνεύσει αυτήν τη διεύθυνση URL που δεν επιτρέπεται.

Η ετικέτα noindex και το αρχείο robots.txt έχουν πολύ διαφορετικές χρήσεις. Υπάρχουν ακόμη κάποια μπερδέματα μεταξύ τους. Εάν σκοπεύετε να αφαιρέσετε αυτές τις διευθύνσεις URL από τα αποτελέσματα αναζήτησης, καταργήστε τις από το αρχείο robots.txt, ώστε η Google να μπορεί να ανιχνεύσει την ετικέτα “noindex” σε αυτές. Το αρχείο robots.txt χρησιμοποιείται περισσότερο για τον έλεγχο του προϋπολογισμού ανίχνευσης.

Tip για το τέλος..

Ο έλεγχος για σφάλματα στο Search Console θα πρέπει να αποτελεί μέρος της ρουτίνας SEO σας. Βελτιστοποιείτε πάντα όλες τις σελίδες σας. Βεβαιωθείτε ότι αυτές οι σελίδες μπορούν να ανιχνευτούν και να ευρετηριαστούν από την Google χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν και η υποβολή ενός χάρτη ιστότοπου δεν επηρεάζει άμεσα την κατάταξή σας, θα βοηθήσει την Google να σας ειδοποιήσει για τυχόν σφάλματα που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την κατάταξη του ιστότοπού σας.

 

Από Feel the Web

Μετάβαση στο περιεχόμενο