metaverse

Το Metaverse είναι μια έννοια που αναφέρεται σε ένα εικονικό κόσμο, που συνδυάζει την πραγματικότητα με την εικονικότητα, και προσφέρει στους χρήστες του τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους μέσω διάφορων τεχνολογιών όπως η εικονική πραγματικότητα, η επαυξημένη πραγματικότητα και η τεχνητή νοημοσύνη.

Η έννοια του Metaverse έχει ήδη ξεκινήσει να λαμβάνει χώρα, καθώς οι κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Facebook και η Microsoft έχουν αρχίσει να επενδύουν στην ανάπτυξη τους. Στο μέλλον, θα μπορούσαμε να δούμε έναν ενιαίο Metaverse που θα περιλαμβάνει διάφορες πλατφόρμες και εφαρμογές, ενώ οι χρήστες θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα από τη μία εμπειρία στην άλλη.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του Metaverse είναι ότι θα επιτρέπει στους χρήστες να επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους από όλο τον κόσμο, χωρίς την ανάγκη να βρίσκονται φυσικά στον ίδιο τόπο.

Το Metaverse είναι ένας όρος που προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων “meta” και “universe” και αναφέρεται σε μια εικονική πραγματικότητα, που είναι συνδεδεμένη με τον πραγματικό κόσμο, αλλά και αυτόνομη. Στο Metaverse, οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν και να αλληλεπιδρούν με εικονικούς κόσμους, χαρακτήρες και αντικείμενα, χρησιμοποιώντας ειδικά γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, όπως τα Oculus, ή άλλες συσκευές.

Η ιδέα του Metaverse έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να αλλάξει την καθημερινότητά μας. Με την είσοδο στο Metaverse, οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν και να ζουν σε διαφορετικούς κόσμους και να αλληλεπιδρούν με άλλους χρήστες από οπουδήποτε στον κόσμο.

Ένα από τα προτερήματα του Metaverse είναι η δυνατότητα για συνεργατικό παιχνίδι, όπου οι χρήστες μπορούν να συνεργαστούν με άλλους για να λύσουν προβλήματα και να αντιμετωπίσουν προκλήσεις.

Το Metaverse είναι μια νέα πραγματικότητα που αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα και αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής μας. Το Metaverse αποτελείται από έναν ψηφιακό κόσμο όπου οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργούν και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, όπως σε ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας.

Το Metaverse μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου η τεχνολογία και η κοινωνία συνδυάζονται. Μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν ψηφιακό κόσμο όπου οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν με άλλους ανθρώπους από οπουδήποτε στον κόσμο, ανεξαρτήτως απόστασης.

Στο Metaverse, οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν ζωές που δεν είναι δυνατόν να ζήσουν στην πραγματικότητα, όπως να επισκεφθούν φανταστικούς κόσμους, να διασκεδάσουν σε εκδηλώσεις και συναυλίες, να αγοράσουν προϊόντα και υπηρεσίες, και να εκπαιδευτούν σε εικονικούς χώρους..

Τι είναι το Metaverse;

Ο όρος “Metaverse” επινοήθηκε για πρώτη φορά στο μυθιστόρημα του Neal Stephenson το 1992 Snow Crash. Στο βιβλίο, είναι ένας κόσμος εικονικής πραγματικότητας που υπάρχει ως προέκταση του δικού μας. είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους μέσω avatar. Αν έχετε παίξει ποτέ Second Life ή οποιοδήποτε άλλο διαδικτυακό παιχνίδι, θα έχετε κάποια ιδέα για το πώς φαίνεται αυτό: Δημιουργείτε ένα avatar που αντιπροσωπεύει τον εαυτό σας και στη συνέχεια εξερευνάτε διάφορα μέρη στον κόσμο του παιχνιδιού — από παραλίες μέχρι νυχτερινά κέντρα — με άλλους παίκτες που έχουν δημιουργήσει και τα δικά τους avatar.

Η ιδέα πίσω από αυτά τα είδη κόσμων είναι ότι μας δίνουν περισσότερη ελευθερία από την πραγματική ζωή όταν πρόκειται να εξερευνήσουμε νέες εμπειρίες. Αντί να περιοριζόμαστε από το φυσικό μας σώμα (και όλους τους περιορισμούς με αυτούς), μπορούμε να πάρουμε όποια μορφή επιλέξουμε για να κάνουμε πράγματα όπως να πετάμε στην πόλη ή να πολεμάμε το έγκλημα δίπλα σε υπερήρωες!
Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την υλοποίηση αυτού του οράματος. Πολλές εταιρείες εργάζονται σκληρά για την ανάπτυξη τεχνολογίας ικανής όχι μόνο να δημιουργεί καθηλωτικά τρισδιάστατα περιβάλλοντα αλλά και να επιτρέπει σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση σε αυτά ταυτόχρονα χωρίς να υπάρχει χρόνος καθυστέρησης μεταξύ των ενεργειών των χρηστών (πράγμα που θα καθιστούσε δύσκολη την αλληλεπίδραση).

Το Δυναμικό του Metaverse

Το Metaverse έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την καθημερινότητα με πολλούς τρόπους. Θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις, την επικοινωνία και την εκπαίδευση, καθώς και την ψυχαγωγία.
Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας για να δημιουργήσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες που δεν ήταν ποτέ δυνατά στο παρελθόν. Για παράδειγμα, μια εταιρεία αυτοκινήτων θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εικονική πραγματικότητα για να σχεδιάσει αυτοκίνητα πριν κατασκευαστούν. Αυτό θα τους επέτρεπε να δοκιμάσουν διαφορετικά σχέδια γρήγορα και αποτελεσματικά πριν αποφασίσουν ποιο είναι καλύτερο για τους πελάτες τους.

Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων θα βελτιωθεί επίσης από το Metaverse επειδή επιτρέπει στους χρήστες από οπουδήποτε στον κόσμο που μιλούν διαφορετικές γλώσσες ή έχουν αναπηρίες που τους εμποδίζουν να μιλούν πρόσωπο με πρόσωπο (όπως η κώφωση) να επικοινωνούν ελεύθερα μεταξύ τους μέσω αιθουσών συνομιλίας κειμένου ή βιντεοκλήσεις μέσω ακουστικών όπως το Oculus Rift ή το HTC Vive Pro Eye Headset (το οποίο περιλαμβάνει παρακολούθηση ματιών). Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαζόμαστε πλέον μεταφραστές!

Οι προκλήσεις του Metaverse

Υπάρχουν κάποιες προκλήσεις που πρέπει ακόμη να αντιμετωπιστούν πριν το μετασύμπαν γίνει πραγματικότητα.

* Ασφάλεια: Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα προσωπικά στοιχεία των ανθρώπων είναι ασφαλή;
* Απόρρητο: Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι δεν παρακολουθούνται ή παρακολουθούνται στα εικονικά τους περιβάλλοντα;
* Τεχνικές προκλήσεις: Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια απρόσκοπτη εμπειρία σε διαφορετικές πλατφόρμες και συσκευές ή θα υπάρχει πάντα κάποιο είδος αποσύνδεσης μεταξύ τους;

 Το μέλλον του Metaverse

Το Metaverse είναι ένας συναρπαστικός και ταχέως αναπτυσσόμενος χώρος. Με τη δυνατότητα μαζικής υιοθεσίας, πιθανότατα θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο ζούμε τη ζωή μας τα επόμενα 5-10 χρόνια.

Εδώ παρακάτω τι μπορείτε να περιμένετε:

* Πιο καθηλωτικές εμπειρίες: Το Metaverse θα σας επιτρέψει να αλληλεπιδράτε με άλλους με νέους τρόπους που είναι πιο φυσικοί από ό,τι οι παραδοσιακές διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Facebook ή το Twitter σήμερα. Θα μπορείτε να δημιουργήσετε εικονικούς χώρους όπου οι φίλοι σας μπορούν να συναντιούνται και να κάνουν παρέα μαζί. παρακολουθούν συναυλίες? παίξε παιχνίδια; Βλέπω ταινίες; πηγαίνετε για ψώνια – οι δυνατότητες είναι ατελείωτες!
* Ένας πιο συνδεδεμένος κόσμος: Όλοι γνωρίζουμε πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άλλαξαν τη ζωή μας συνδέοντάς μας με ανθρώπους σε ηπείρους και πολιτισμούς όπως ποτέ άλλοτε (και μερικές φορές προκαλώντας προβλήματα στην πορεία). Αλλά φανταστείτε αν αντί να δημοσιεύετε απλώς φωτογραφίες στο Instagram ή να στέλνετε tweets για το τι φάγατε για μεσημεριανό γεύμα σήμερα, αυτές οι ίδιες αλληλεπιδράσεις γίνονταν μέσα σε ένα καθηλωτικό περιβάλλον όπου όλοι μπορούσαν να δουν ο ένας τον άλλον πρόσωπο με πρόσωπο; Αυτο λεω!

Τα οφέλη του Metaverse

Το Metaverse θα παρέχει έναν τρόπο στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά.
Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι βρίσκεστε στη μέση μιας συνάντησης με τους συναδέλφους σας όταν κάποιος κάνει μια ερώτηση που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει επειδή δεν έχει τα σωστά δεδομένα. Με το Metaverse, θα μπορούσατε να αντλήσετε σχετικές πληροφορίες επιτόπου χωρίς να χρειάζεται να φύγετε από το δωμάτιο ή να διακόψετε τη ροή της συνομιλίας.

Θα μπορούσατε επίσης να μοιράζεστε έγγραφα με άλλους χωρίς να τους έχετε συνημμένα email εμπρός και πίσω — και αν γίνουν αλλαγές από οποιονδήποτε άλλο σε αυτά τα έγγραφα (είτε πρόκειται για αλλαγή κειμένου είτε για προσθήκη εικόνας), αυτές οι αλλαγές θα αντικατοπτρίζονται σε όλες τις συσκευές αμέσως επισης!

Τα μειονεκτήματα του Metaverse

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα στο Metaverse. Η έλλειψη φυσικής αλληλεπίδρασης μπορεί να είναι ένα μειονέκτημα για ορισμένους χρήστες. Εκτός από αυτό, υπάρχει δυσκολία στη ρύθμιση του περιεχομένου στο Metaverse και πιθανή κακή χρήση από όσους θέλουν να βλάψουν ή να βλάψουν τη φήμη ενός άλλου ατόμου.

Ο αντίκτυπος του Metaverse στην καθημερινή ζωή

Το Metaverse θα αλλάξει τον τρόπο που εργαζόμαστε, παίζουμε και συνεργαζόμαστε , επικοινωνούμε

Το Metaverse είναι ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας στο οποίο οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω avatars – ψηφιακών αναπαραστάσεων του εαυτού τους. Αναμένεται ότι οι άνθρωποι θα περνούν περισσότερο χρόνο στο Metaverse από ό,τι τώρα σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook ή το Twitter, επειδή προσφέρει μια καθηλωτική εμπειρία χωρίς όρια στο τι μπορείτε να κάνετε ή να πείτε (και χωρίς τρολ).
Ο αντίκτυπος αυτής της αλλαγής γίνεται ήδη αισθητός από εταιρείες όπως το Facebook, οι οποίες έχουν δει την τιμή της μετοχής να μειώνεται σημαντικά από τότε που ανακοίνωσε τα σχέδιά της για ένα νέο τμήμα blockchain νωρίτερα φέτος.

Η δυνατότητα για κατάχρηση του Metaverse

Το Metaverse είναι ένα ισχυρό εργαλείο και είναι σημαντικό να γνωρίζετε την πιθανότητα κατάχρησης.
Ο πρώτος τομέας όπου μπορεί να γίνει κατάχρηση του Metaverse είναι η παραπληροφόρηση. Εάν κάποιος θέλει να διαδώσει ψευδείς πληροφορίες για εσάς ή την επιχείρησή σας, μπορεί να το κάνει εύκολα δημιουργώντας ένα avatar που μοιάζει με εσάς και λέγοντας πράγματα που δεν είναι αλήθεια — και δεν θα υπάρχει τρόπος να το πει κάποιος άλλος στον εικονικό κόσμο είτε αυτό το άτομο είστε πραγματικά εσείς είτε όχι. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση μεταξύ των ανθρώπων που γνωρίζουν και τα δύο avatar (το πραγματικό και τον απατεώνά του), που μπορεί να αναρωτιούνται γιατί κάποιος θα έλεγε ψέματα ότι είναι εντελώς άλλος άνθρωπος!

Δεύτερον, ο διαδικτυακός εκφοβισμός θα μπορούσε να γίνει πιο συνηθισμένος εάν οι άνθρωποι είναι σε θέση να δημιουργήσουν avatar με βάση τις ομοιότητες άλλων ανθρώπων χωρίς την άδεια από τα ίδια τα άτομα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένα άτομα να αισθάνονται ότι απειλούνται από τον δικό τους εικονικό εαυτό που χρησιμοποιείται εναντίον τους με τρόπους που δεν σκόπευαν ποτέ όταν τους δημιούργησαν αρχικά».

The Ethical Considerations of the Metaverse

Το Metaverse είναι ένας εικονικός κόσμος που θα χτιστεί πάνω στο διαδίκτυο. Θα είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με αντικείμενα με τον ίδιο τρόπο που κάνουν στην πραγματική ζωή, αλλά χωρίς να περιορίζονται από φυσικούς περιορισμούς όπως η απόσταση ή ο χρόνος.
Οι ηθικοί προβληματισμοί ενός τέτοιου συστήματος είναι πολυάριθμοι και περίπλοκοι: το απόρρητο, η συγκατάθεση και η ρύθμιση είναι μόνο μερικά από αυτά.

Συμπέρασμα

Το Metaverse είναι ένας κόσμος απεριόριστων δυνατοτήτων. Είναι μια καθηλωτική, διαδραστική εμπειρία που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο που ζούμε την καθημερινότητά μας.
Το Metaverse θα βασίζεται στην τεχνολογία blockchain και θα τροφοδοτείται από κρυπτονομίσματα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι αποκεντρωμένο, διαφανές και ασφαλές. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι εντάσσονται στην κοινότητα και συνεισφέρουν τις ιδέες τους για βελτίωση, θα δούμε ακόμη πιο συναρπαστικές εξελίξεις σε αυτό το νέο τεχνολογικό σύνορο!

Από Thomas Krypas

Μετάβαση στο περιεχόμενο