Ενώ πολλά σφάλματα μπορεί να φαίνονται εκφοβιστικά με την πρώτη ματιά, τα περισσότερα θέματα του WordPress προέρχονται από σχετικά μικρά προβλήματα που είναι συνήθως εύκολο να αντιμετωπιστούν. Εφόσον καταλαβαίνετε την πηγή του προβλήματος, μπορείτε συνήθως να εκτελέσετε μόνοι σας κάποια βασική αντιμετώπιση προβλημάτων.
Για να σας βοηθήσει, αυτό το άρθρο θα σας δείξει πώς να διαγνώσετε και να διορθώσετε 12 από τα πιο κοινά σφάλματα WordPress. Εάν το πρόβλημά σας δεν παρατίθεται εδώ, θα θελήσετε να δείτε την επίσημη λίστα κοινών ζητημάτων.
Ας ξεκινήσουμε από την κορυφή!
1. Parse Error/Syntax Error
Ας ξεκινήσουμε με ένα εύκολο. Παρόλο που πολλά από τα σφάλματα που θα εξετάσουμε μπορεί να είναι απογοητευτικά λόγω των λίγων πληροφοριών που σας παρέχουν, το «σφάλμα ανάλυσης» (ή «σφάλμα σύνταξης») είναι τουλάχιστον αρκετά χρήσιμο για να σας πει ακριβώς τι φταίει.
Αυτό το σφάλμα παρουσιάζεται όταν υπάρχει πρόβλημα με τον κώδικα του ιστότοπού σας, πιο συχνά στο αρχείο functions.php. Αντί να φορτώσετε τη σελίδα σας, θα εμφανιστεί ένα απλό μήνυμα, το οποίο εξηγεί ποιο είναι το πρόβλημα και πού προέκυψε.
Για να διορθώσετε το πρόβλημα, θα χρειαστεί να αποκτήσετε πρόσβαση στο καθορισμένο αρχείο χρησιμοποιώντας το SFTP. Θα χρησιμοποιήσουμε το FileZilla, καθώς είναι ένα δωρεάν εργαλείο ανοιχτού κώδικα. Απλώς χρησιμοποιήστε τα διαπιστευτήρια SFTP που παρέχονται από τον οικοδεσπότη Ιστού σας και αποκτήστε πρόσβαση στο backend του ιστότοπού σας.
Στη συνέχεια, πρέπει να βρείτε το εν λόγω αρχείο. Στο παράδειγμα που απεικονίζεται παραπάνω, μπορείτε να δείτε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο αρχείο functions.php για το τρέχον θέμα του ιστότοπου. Ως εκ τούτου, θα έχουμε πρόσβαση στο φάκελο του θέματος, θα κάνουμε δεξί κλικ στο functions.php και θα επιλέξουμε Προβολή/Επεξεργασία.
Εάν ελέγξετε το μήνυμα σφάλματος Ανάλυση, μπορείτε να δείτε ότι σας λέει ακόμη και σε ποια γραμμή υπάρχει το πρόβλημα. Τώρα πρέπει απλώς να βρούμε αυτήν τη γραμμή και να διορθώσουμε το πρόβλημα. Στο παράδειγμά μας, είναι μια απλή περίπτωση παρέλειψης παρένθεσης, οπότε ας το λύσουμε.
Αποθηκεύστε το αρχείο σας και επιλέξτε Ναι όταν ο πελάτης FTP σας ρωτήσει εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το υπάρχον αρχείο στον διακομιστή. Θα πρέπει τώρα να μπορείτε να ελέγχετε τον ιστότοπό σας και να βλέπετε ότι έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό.
2. Η πλευρική γραμμή του ιστότοπού σας εμφανίζεται κάτω από το κύριο περιεχόμενο
Αυτό είναι σχεδόν πάντα το αποτέλεσμα ενός ζητήματος με τον κώδικα HTML ή CSS του θέματός σας. Ως εκ τούτου, αυτό το σφάλμα πιθανότατα οφείλεται σε μια πρόσφατη αλλαγή στο θέμα σας. Εάν έχετε επεξεργαστεί κάποιο από τα αρχεία θεμάτων σας πρόσφατα, δοκιμάστε να τα επαναφέρετε στις προηγούμενες καταστάσεις, για να δείτε αν αυτό επιλύει το πρόβλημα.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε κατά την αντιμετώπιση προβλημάτων αυτού του προβλήματος:
Υπολειπόμενες ετικέτες <div>: Αυτές οι ετικέτες χρησιμοποιούνται για την προσθήκη στοιχείων HTML και εάν δεν ανοίξει ή κλείσει σωστά, μπορεί να προκληθεί κίνηση της πλευρικής γραμμής.
Λανθασμένα περιθώρια στο CSS: Εάν τα περιθώρια δεν έχουν οριστεί σωστά στο αρχείο style.css, η πλευρική γραμμή ενδέχεται να μην έχει το χώρο που χρειάζεται δίπλα στο κύριο περιεχόμενό σας.
Εξετάστε το θέμα σας για αυτά τα ζητήματα και θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε την πηγή του προβλήματος. Μπορείτε επίσης να εκτελέσετε τη σελίδα που επηρεάζεται μέσω της υπηρεσίας επικύρωσης σήμανσης W3C, για να σας βοηθήσει να βρείτε πιο γρήγορα την πηγή του σφάλματος.
3. Δεν μπορείτε να ανεβάσετε εικόνες
Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι εικόνες μπορούν να «σπάσουν» στον ιστότοπό σας στο WordPress. Ενδέχεται να εμφανιστούν εσφαλμένα μετά τη μεταφόρτωσή τους ή να μην μπορείτε να τα ανεβάσετε καθόλου. Ούτως ή άλλως, το ζήτημα πιθανότατα οφείλεται σε εσφαλμένα δικαιώματα αρχείου.
Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι ο ιστότοπος δεν γνωρίζει ότι επιτρέπεται να προσθέτετε και να έχετε πρόσβαση στα αρχεία με τα οποία προσπαθείτε να εργαστείτε. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ο ιστότοπός σας παραβιαστεί ή εάν ένα πρόσθετο ξαναγράψει κατά λάθος τα δικαιώματά σας. Ευτυχώς, υπάρχει μια εύκολη λύση.
Για άλλη μια φορά, θα θέλετε να έχετε πρόσβαση στον ιστότοπό σας χρησιμοποιώντας SFTP. Αυτή τη φορά θα θέλετε να βρείτε το φάκελο μεταφορτώσεων, ο οποίος βρίσκεται στον κατάλογο wp-content.
Ωστόσο, δεν θέλετε να ανοίξετε αυτόν τον φάκελο… Αντ ‘αυτού, κάντε δεξί κλικ σε αυτό και επιλέξτε Δικαιώματα αρχείου. Αυτό θα ανοίξει τις ρυθμίσεις δικαιωμάτων του φακέλου.
Θα θέλετε να ορίσετε την Αριθμητική τιμή σε 744, καθώς αυτό θα επιτρέψει στον κάτοχο (δηλ. Εσάς) να διαβάζει και να γράφει μεταφορτώσεις. Κάντε κλικ στο OK όταν το κάνετε αυτό και θα εφαρμοστούν τα νέα δικαιώματα.
Θα χρειαστεί να επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για όλα τα αρχεία μέσα στο φάκελο, οπότε τώρα κάντε δεξί κλικ στις μεταφορτώσεις και επιλέξτε ξανά δικαιώματα αρχείου. Αυτή τη φορά, θα θέλετε να ορίσετε την τιμή σε 644 και να επιλέξετε την επιλογή Recurse into subdirectories. Πρέπει επίσης να επιλέξετε Εφαρμογή μόνο σε αρχεία.
Όταν αποθηκεύετε τις αλλαγές σας, η Βιβλιοθήκη πολυμέσων του ιστότοπού σας θα πρέπει και πάλι να λειτουργεί κανονικά. Μπορείτε να το ελέγξετε ανεβάζοντας μια εικόνα στον πίνακα ελέγχου διαχειριστή. Εάν εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, μπορείτε να επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία, αλλά ορίστε την τιμή άδειας του φακέλου μεταφορτώσεων σε 755 αντί για 744.
4. Δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην περιοχή διαχειριστή
Τα λάθη που συζητήσαμε μέχρι τώρα οφείλονται σε τεχνικά ζητήματα. Ωστόσο, ο αποκλεισμός από τον πίνακα ελέγχου του WordPress είναι λίγο διαφορετικός. Εν ολίγοις, αυτό συμβαίνει γενικά όταν ξεχνάτε τον κωδικό πρόσβασής σας.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτό θα κάνει το κόλπο. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτήν τη λειτουργία, να απενεργοποιηθεί ή ίσως να μην έχετε πρόσβαση στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το οποίο εγγραφείτε.
Εάν συμβαίνει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το phpMyAdmin για να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Ωστόσο, η χρήση αυτής της μεθόδου μπορεί να είναι επικίνδυνη καθώς μπορεί να προκαλέσετε κατά λάθος προβλήματα με τον ιστότοπο ή τη βάση δεδομένων σας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο μόνο ως έσχατη λύση. Η ίδια η διαδικασία θα διαφέρει ανάλογα με τον κεντρικό υπολογιστή και τη ρύθμιση, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε τον πίνακα ελέγχου DreamHost στο παράδειγμά μας.
Αφού συνδεθείτε, κάντε κλικ στους Τομείς και επιλέξτε Επεξεργασία για τον ιστότοπο στον οποίο θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση.
και μετα θα βρείτε αυτο το περιβάλλον:
Θα πρέπει επίσης να ορίσετε το αναπτυσσόμενο μενού λειτουργίας σε MD5, καθώς αυτό θα κρυπτογραφήσει τον κωδικό πρόσβασης. Μόλις αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας, μπορείτε να προχωρήσετε και να συνδεθείτε ξανά χρησιμοποιώντας τον νέο κωδικό πρόσβασής σας.
5. Το WordPress απέτυχε στην αυτόματη ενημέρωση
Η ενημέρωση του ιστότοπού σας WordPress ανά πάσα στιγμή είναι ζωτικής σημασίας. Έχουμε σφυρηλατήσει αυτό το σημείο εδώ και χρόνια και παραμένει μια από τις πιο σημαντικές συμβουλές που δίνουμε σε κάθε κάτοχο ιστότοπου. Εάν έχετε διαχειριζόμενο πρόγραμμα φιλοξενίας WordPress, συνήθως δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας, καθώς θα εφαρμοστούν νέες ενημερώσεις WordPress για εσάς.
Ωστόσο, μερικές φορές κάτι πάει στραβά και η αυτόματη ενημέρωση θα αποτύχει.
Αυτό είναι πολύ παράτυπο, φυσικά, αλλά μπορεί να συμβεί. Συνήθως οφείλεται σε δυσλειτουργία της σύνδεσης του διακομιστή με τα αρχεία WordPress σας, λανθασμένα δικαιώματα αρχείων (για τα οποία συζητήσαμε νωρίτερα) ή σε αναξιόπιστη σύνδεση στο Διαδίκτυο.
Εάν το WordPress αποτύχει στην αυτόματη ενημέρωση, ενδέχεται να χτυπήσετε το WSoD ή να παρατηρήσετε σφάλματα προειδοποίησης όταν προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον ιστότοπό σας. Για να το διορθώσετε αυτό, θα χρειαστεί να ενημερώσετε μη αυτόματα το WordPress, κατεβάζοντας την πιο πρόσφατη έκδοση του λογισμικού και εγκαθιστώντας το στον ιστότοπό σας χρησιμοποιώντας SFTP.
6. Σφάλμα χαμένης προγραμματισμένης δημοσίευσης
Η δυνατότητα προγραμματισμού δημοσιεύσεων εκ των προτέρων είναι μία από τις πιο χρήσιμες δυνατότητες του WordPress. Μπορείτε να παρατάξετε τις αναρτήσεις εκ των προτέρων, να αφήσετε τον ιστότοπο ήσυχο και να δημοσιεύσετε αυτόματα το περιεχόμενο στις ώρες που έχετε ορίσει.
Ωστόσο, μερικές φορές αυτό το σύστημα αποτυγχάνει και θα παρατηρήσετε ένα σφάλμα χαμένου προγράμματος δίπλα σε μια ανάρτηση.
Χωρίς να γίνει πολύ τεχνικό, αυτό το πρόβλημα οφείλεται σε κάτι που ονομάζεται «cron jobs», οι οποίες είναι εργασίες που χρησιμοποιεί το WordPress για την αυτοματοποίηση ορισμένων διαδικασιών. Εάν η κατάλληλη εργασία cron δεν ενεργοποιηθεί όταν έχει προγραμματιστεί η ανάρτησή σας, δεν θα δημοσιευτεί και θα παραμείνει στον πίνακα ελέγχου διαχειριστή μέχρι να το κάνετε μη αυτόματα.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτό το σφάλμα είναι να χρησιμοποιήσετε μια προσθήκη WordPress και υπάρχουν μερικές επιλογές. Ένα που προτείνουμε είναι Scheduled Post Trigger.
Αυτό είναι ένα δωρεάν και πολύ ελαφρύ πρόσθετο, το οποίο διασφαλίζει ότι οι εργασίες cron που είναι υπεύθυνες για τη δημοσίευση προγραμματισμένων αναρτήσεων εκτελούνται όπως αναμενόταν. Ενεργοποιώντας το στον ιστότοπό σας, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι προγραμματισμένες αναρτήσεις σας θα δημοσιεύονται εγκαίρως από εδώ και στο εξής.
Μπορείτε να δείτε εδώ και το 1ο μέρος των πιο κοινών σφαλμάτων