Φίλε τελειόφοιτε Πληροφορικής!
Είσαι τελειόφοιτος πληροφορικής και το επαγγελματικό σου μέλλον σου φαίνεται μίζερο; Δύο τινά υπάρχουν: είτε δεν σου αρέσει η πληροφορική είτε ακούς πολύ ανθρώπους στον περίγυρο σου. Χρειάζεται να πιεις έναν ακόμα καφέ ή είναι η ώρα να κάνεις κάτι για σένα;
Η Ελληνική πραγματικότητα.
Στους Έλληνες μας είναι αρκετά προσφιλές να γκρινιάζουμε και να μεμψιμοιρούμε. Ως γνωστόν, ποτέ κανείς δεν κέρδισε από αυτήν την ενασχόληση. Αν γνωρίζεις κάποιον που δεν είναι δημοσιογράφος — δηλαδή έμπορος πόνου και δυστυχίας, θα ήθελα να τον γνωρίσω. Πολλές φορές ο σκοπός της συνάντησης με φίλους είναι αυτό το group therapy όπου θα μαζευτούμε για να κλάψουμε δίνοντας ελαφρυντικά στους εαυτούς μας για την αποτυχία προσαρμογής στην πραγματικότητα είτε δικαιολογώντας τη ραστώνη μας. Φυσικά για πολλούς ανθρώπους τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και αυτή η επιβεβαίωση της ταυτότητα τους θύματος τους βοηθά να μην τσακιστούν μιας το μυαλό επιβεβαιώνει ότι και άλλοι βρίσκονται σε ίδια κατάσταση. Καλά εώς εδώ αλλά όχι για σένα φίλε πληροφορικάριε.
Αν δε σου άρεσει το αντικείμενο που σπούδασες θα προσπεράσω. Προσπάθησε να απεμπλακείς από τα ορυχεία του κώδικα. Μια θέση σε πωλήσεις, social marketing, ένα MBA, είτε στροφή στην οικογενειακή επιχείρηση είναι μια διέξοδος. Για τους άλλους όμως που θέλουν να κάνουν καριέρα στην Πληροφορική τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Τι πρέπει να κάνεις?
Εκεί που πρέπει να στρίψεις τα μάτια σου είναι το Internet, όχι στα ελληνικά μιζερομπλογκς που θα σου εξηγήσουν πόσα είναι τα δις του Σώρρα αλλά εκεί που άνθρωποι παθιασμένοι κάνουν και συζητούν πράγματα όπως στο Github, HackerNews, Reddit, StackOverflow, UpWork, Gigster, Quantopian, Numerai, Kaggle και λοιπά. Συγχαρητήρια για το πτυχίο σου αλλά βάλε το πίσω. Η επιστημονική γνώση είναι θεμέλιος λίθος αλλά οι περισσότερες θέσεις εργασίας δεν είναι ερευνητικές αλλά πρακτικές. Εδώ πρέπει να γεμίσεις το βαλιτσάκι με τα εργαλεία. Αν οι λέξεις Git, React, Angular, Jupyter, Kotlin, Docker, Tensorflow δε σου λένε κάτι τότε πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό. Αν δεν κάνεις κάτι, μετρίασε τις προσδοκίες σου, ότι πήρες ένα πτυχίο δε σε κάνει πριγκίπισσα. Ξέχασε τα επιδοτούμενα από το ΕΣΠΑ σεμινάρια και προπαντός μην πας σε άλλη ημερίδα Digital Marketing & Industry Disruptors για να πάρεις πιστοποιητικό παρακολούθησης, εκτός αν σου τέλειωσε το κωλόχαρτο. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις κάτι πρακτικό; Ενα από τα εκατοντάδες μαθήματα σε Udemy, Udacity, Coursera κλπ. Κοστίζουν μόνο όσο λίγοι καφέδες και απείρως λιγότερα από ένα μεταπτυχιακό πληροφορικής που απλά σου δίνει μόρια για το δημόσιο.
Ohh the internetz!!
Η γνώση πλέον είναι παντού και είναι προσβάσιμη, η θέληση και η συστηματικότητα για την απόκτησή της όμως όχι. Το μεγαλύτερο προσόν σου δεν είναι το 10άρι στους αλγορίθμους αλλά το μεράκι και η επιμονή στην απόκτηση νέας γνώσης. Η γνώση είναι η περιουσία σου, αυτήν που δε θα σου στερήσει κανείς και που θα σαι κάνει πραγματικά ανεξάρτητο. Ανεξάρτητο από εταιρίες, κράτη, αφεντικά. Φυσικά τίποτα δεν είναι δωρεάν. Ποια η θυσία; Χρόνος φυσικά, αλλά αν το χρήμα δεν είναι τίποτα παραπάνω από συμπιεσμένος χρόνος, η διαρκή σου επένδυση θα αποδίδει εκθετικά στο μέλλον.
Join the communities!
Πρόσεξε όμως, πραγματικά γνωρίζεις κάτι όταν μπορείς να το μοιραστείς. Οταν θα ακούσεις μια δεύτερη και τρίτη γνώμη για αυτό που μοιράστηκες και όταν εσύ γίνεις το επίκεντρο αυτής σε κάποιο δίκτυο. Μέσα από κάποια κοινότητα θα μάθεις νέα πράγματα. Θα γνωρίσεις πιο έμπειρους προγραμματιστές. Προσπάθησε να πας σε κάποια από τα πολλά πλεόν meetups στην Αθήνα ή και αλλού. Γράψε open source, συμμετέχεις σε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σου. Βοήθα άλλους στο StackOverflow ή σε κάποιο gitter.
Τι θα γίνει αν κάνεις όλα τα παραπάνω; Θα έχεις την ελευθερία να διαλέξεις σε ποιον θα πουλήσεις το χρόνο σου. Όταν κατέχεις ένα αντικείμενο φαίνεται. Αν μάθεις πώς γρήγορα να αποκτάς νέα εργαλεία για την εργαλειοθήκη σου — και σε αυτό βοηθάνε οι σπουδές σου — έχεις φτάσει στην προγραμματιστική Νιρβάνα.
Πού θα πουλήσεις το χρόνο σου; Παντού! Δε χρειάζεται καν να φύγεις από την Ελλάδα αλλά καλό είναι και αυτό αν μπορείς και θες. Σε πιο προηγμένες χώρες οι άνθρωποι εκτιμούν πολύ το χρόνο τους και για αυτό είναι ακριβότερος. Αυτό τους κάνει και πιο παραγωγικούς. Πώς το επιτυγχάνουν; Kάνοντας καλά μελετημένα πλάνα τα οποία τηρούν και φυσικά χρησιμοποιώντας τεχνολογία.
Πλέον μπορείς να βρεις εξαιρετικές δουλειές σε ελληνικές εταιρίες όπως το Beat, Resin, Landoop, Pollfish, Norbloc, Workable. Μπορείς να δουλεύεις remote για εταιρίες στην Αμερική και να βλέπεις εξαψήφια ποσά στον τραπεζικό σου λογαριασμό — αλλά οι απαιτήσεις όχι μόνο σε γνώση αλλά και σε επικοινωνιακές ικανότητες είναι μεγάλες. Και όχι μόνο αυτό αλλά και οι πολιτισμικές. Να σου πω ένα παράδειγμα: μην γκρινιάξεις σε Αμερικάνους, έφυγες την άλλη μέρα. Πες δε το γνωρίζω δώστε μου χρόνο να το ψάξω. Η γκρίνια και ο αρνητισμός δεν τους πάει. Πρέπει να είσαι δυνατός ακόμα και μέσα στην άγνοια σου, αυτό το αποδέχονται.
Let’s talk startups
Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι καλύτερο να τα κάνεις με παρέα. Πού; Συνήθως σε μια start-up όπου για μερικούς μήνες ή χρόνια μπορείς να ανακαλύψεις τα πάντα από την αρχή. Δυστυχώς πολλές φορές θα τα μάθεις όλα μόνος σου από την αρχή, the hard way. Τα επόμενα χρόνια χάρη στα νέα seed funds (κεφάλαια σποράς που δίνουν 50–250 χιλίαδες ευρώ ανά ομάδα) θα δημιουργηθούν πολλές start-ups από τελειόφοιτους. Πίστεψε με, οι περισσότερες θα είναι για κλάματα. “CEOs” θα φτιάχνουν πράγματα που δε θέλει να αγοράσει κάνεις, άλλες ομάδες θα φτιάξουν τρομερά προϊόντα που δε θα βρουν αγοραστή και άλλες ομάδες θα καταρρεύσουν πριν καλά καλά φτιάξουν οτιδήποτε. Ακούγεται σαν κάποιο σενάριο δυστοπικού εργασιακού μέλλοντος αλλά πίστεψε με — και έχω περάσει από 3 τέτοιες εταιρίες- είναι είναι το καλύτερο μέρος για να μάθεις πρωτίστως τους ανθρώπους και τον εαυτό σου και κατά δεύτερον την τεχνολογία.
Προσπάθησε όμως μέσα στην αποτυχία να μην συμβιβαστείς με δευτεράτζες.
Προπάντως μην ακούς τους έλληνες ειδήμονες. Οι περισσότεροι βλέπουν ειδήσεις στον Αντέννα στις 8, αγωνιούν για το επίπεδο των φόρων και αν έχει κίνηση η Κηφισίας. Θες να μιλάς με ανθρώπους που το άγχος τους είναι το net neutrality, ποιά θα είναι η πλατφόρμα για το AR και αν τελικά το Ethereum θα κάνει scale χάρη στο Plasma.
H μεγαλύτερη απάτη που σου προβάλουν τα media και το άμεσο περιβάλλον σου είναι ότι η Ελλάδα είναι το πρόβλημα σου. Λάθος, ο κόσμος χωρίζεται σε αυτούς που έχουν τα εφόδια για την ψηφιακή οικονομία και σε αυτούς που δεν τα έχουν είτε είναι στην Κοζάνη είτε στον Μισσισιπί. Η επιτυχάνση της τεχνολογίας είναι ένα μεγαπολιτικό θέμα. Όπως ήταν πάντα, όταν πχ πόλεις απέτυχαν γιατί δεν μπόρεσαν να δεχτούν τα ατμόπλοια.
Το Internet είναι μια θαυμαστή φούσκα, ένας “τόπος” φυγής για εκατομμύρια εγκεφάλους. Δες τα καλύτερα προϊόντα στο ProductHunt και βάλε στόχο το δικό σου να μην υστερεί σε τίποτα. Ξενύχτα, γράψε, ξεγράψε και βρες χρήστες ανά την υφήλιο, δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζεις. Μετά από αυτό το πρώτο βάπτισμα τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Αν τα πήγες καλά παρόλο την πρόβλεψη για σκατοβροχή έλα να μας μιλήσεις.