Feel the Web

Πίνακας Περιεχομένων

Είναι σύνηθες, όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα υγείας, να αναζητούμε σχετικές πληροφορίες στο Internet (ακόμα και στα social media) είτε για να βρούμε γιατρό, είτε για να ενημερωθούμε για το ιατρικό θέμα που αντιμετωπίζουμε.

Μέσα στην πληθώρα των αποτελεσμάτων που προκύπτουν, τα άρθρα που είναι γραμμένα από γιατρούς ή έγκυρους επαγγελματίες υγείας είναι ελάχιστα και πολύ συχνά αναδημοσιεύονται τα ίδια, σε διαφορετικά sites. Αυτό αποτελεί σίγουρα μία πρόκληση για κάθε επαγγελματία που δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας.
Πολύ μεγαλύτερη πρόκληση, και ίσως μεγαλύτερη «ευκαιρία», είναι η παρουσία και η δραστηριοποίηση των επαγγελματιών υγείας στα social media, εκεί που βρίσκεται και αλληλεπιδρά το μεγαλύτερο κοινό τους.
Αν δραστηριοποιείσαι λοιπόν στο χώρο της υγείας και θέλεις να εκμεταλλευτείς το κενό που υπάρχει στην έγκυρη πληροφόρηση αλλά και στην ανάγκη των εξεταζόμενων να ενημερωθούν για ό,τι τους απασχολεί, διάβασε παρακάτω τα σημαντικότερα tips και τεχνικές για τη social παρουσία σου.

Πώς θα διαχειριστείς τις προσωπικές σου σελίδες στα social media αν είσαι γιατρός;

 

1. Προσδιόρισε ποιος είναι ο ιδανικός εξεταζόμενός σου

Ανάλογα με την ειδικότητά σου, ο «ιδανικός» εξεταζόμενος έχει κάποια χαρακτηριστικά: τόπο διαμονής, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, ηλικία κλπ.
Για παράδειγμα αν είσαι πλαστικός χειρουργός με ιατρείο στα Νότια προάστια της Αθήνας, πιθανότατα το κοινό σου είναι γυναίκες, ηλικίας πάνω από 35 ετών, μέσης- ανώτερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, οι οποίες διαμένουν στα Νότια Προάστια.
Συγκεκριμενοποιώντας τα συνηθέστερα χαρακτηριστικά των εξεταζόμενών σου, μπορείς να σκιαγραφήσεις τον «ιδανικό» εξεταζόμενο, ώστε να καταλάβεις με ποιο τρόπο θα επικοινωνήσεις καλύτερα μαζί του.

2. Ξεκίνησε με τη δημιουργία προσωπικών ή εταιρικών σελίδων στα Social κανάλια, αν δεν το έχεις κάνει ήδη

Αν δεν έχεις κάποια παρουσία στα social media ξεκίνησε από τα βασικά social κανάλια.
Δημιούργησε μία σελίδα στο Facebook και μία σελίδα στο Linkedin.
Δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεσαι παντού (και σε Twitter, Google+, Pinterest κλπ.) καθώς σίγουρα οι επαγγελματικές σου υποχρεώσεις δεν σου αφήνουν πολύ ελεύθερο χρόνο, αλλά είναι σημαντικό όπου έχεις παρουσία να μπορείς να την ανανεώνεις/παρακολουθείς τακτικά.
Το Facebook είναι το social κανάλι με το μεγαλύτερο κοινό στην Ελλάδα, οπότε αν πρέπει να επιλέξεις ένα μέσο, αυτό θα πρέπει να είναι το νούμερο 1.
Επίσης το Facebook δίνει αρκετές δυνατότητες επικοινωνίας/προβολής σου, μέσω ανάρτησης φωτογραφιών, σημειώσεων κλπ.
Το Linkedin είναι το μεγαλύτερο professional social δίκτυο, το οποίο προσδίδει εγκυρότητα, καθώς σε αυτό βρίσκονται όλοι οι επαγγελματίες και η παρουσία με ένα προσωπικό προφίλ επιβάλλεται, ακόμα κι αν δεν έχεις το χρόνο να μοιραστείς κάποιο άρθρο ή κάποια έρευνα με τους followers σου.
Ένα ακόμη μέσο που αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για προβολή είναι το YouTube.
Η ανάρτηση video με κάποια συνέντευξη, κάποια παρουσίαση ενός ιατρικού θέματος, ένα απόσπασμα ομιλίας σε κάποιο συνέδριο, είναι θέματα που θα χτίσουν την αξιοπιστία σου και σίγουρα θα ενισχύσουν το επαγγελματικό σου προφίλ.

Αν υπάρχει χρόνος για παρουσία σε περισσότερα social media σίγουρα το Twitter είναι ένα ακόμα μέσο που μπορείς να δραστηριοποιηθείς, μόνο στην περίπτωση όμως που θα μπορείς να ανταποκρίνεσαι άμεσα σε πιθανά reactions των followers σου, καθώς το συγκεκριμένο μέσο απευθύνεται σε heavy users των social media που διαβάζουν tweets που ανανεώνονται διαρκώς.

Feel the Web

3. Συμπλήρωσε σωστά τα στοιχεία σου.

Σε κάθε περίπτωση, σε όποιο μέσο επιλέξεις να εμφανίζεσαι online να θυμάσαι ότι είναι σημαντικό οι προσωπικές σου πληροφορίες που έχεις εισάγει να εμπεριέχουν τα βασικά σου στοιχεία: όνομα, επώνυμο, ειδικότητα, τηλέφωνο, διεύθυνση, και να είναι ίδια σε κάθε social κανάλι.
Ο λόγος είναι ότι οι μηχανές αναζήτησης θα «διαβάσουν» τα στοιχεία σου και θα σε εμφανίσουν στις αντίστοιχες αναζητήσεις, όταν κάποιος ψάχνει να βρει επαγγελματία υγείας με κριτήρια που ταιριάζουν στο προφίλ σου.
Επίσης, το να υπάρχει συνέπεια στις πληροφορίες του προφίλ σου, θα βοηθήσει όσους ψάχνουν για εσένα, να σε ταυτοποιήσουν σε κάθε social μέσο, ακόμα κι αν εσύ δραστηριοποιείσαι ενεργά μόνο σε ένα από αυτά.

4. Ανάρτησε ποιοτικό περιεχόμενο

Το να έχεις μία σταθερή συχνότητα στις αναρτήσεις σου είναι σημαντικό, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι το περιεχόμενο των αναρτήσεών σου.
Σίγουρα, ο κλάδος υγείας είναι μία επαγγελματική κατηγορία που χρειάζεται προσοχή στη γνωστοποίηση προσωπικών δεδομένων.
Αυτό όμως δεν είναι απαγορευτικό για την ανάρτηση ιατρικού περιεχομένου που μπορεί να βοηθήσει άλλους εξεταζόμενους αλλά και να ενδυναμώσει το κύρος σου.
Νεότερα στοιχεία από έρευνες, λάθος πρακτικές που συνηθίζουμε να ακολουθούμε στην αντιμετώπιση περιστατικών υγείας, επεξήγηση δύσκολων ιατρικών όρων σε μία «γλώσσα» φιλική σε αυτή των εξεταζόμενών σου, μπορούν να αποτελέσουν βασικές πηγές εύρεσης περιεχομένου που αξίζει να διαβαστεί αλλά και να μοιραστεί εκ νέου από τους followers σου (ώστε να αυξηθεί και η αναγνωρισιμότητά σου).

5. Διάθεσε λίγο χρόνο την ημέρα για την παρακολούθηση των σελίδων σου

Η απάντηση σε ένα σχόλιο ή μία ερώτηση σε χρονικό διάστημα 24 ωρών, είναι σημαντική, καθώς αν αφορά σ’ ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας η βοήθεια θα είναι πραγματικά σημαντική για τον ασθενή.
Ταυτόχρονα, ενισχύεται η αξιοπιστία σου, καθώς η αμεσότητα της αντίδρασης συνυπολογίζεται στα θετικά σημεία κάθε επαγγελματία υγείας.

6. Δώσε χρήσιμες συμβουλές, μην «πουλάς» τις υπηρεσίες σου

Αν χρειαστεί να απαντήσεις δημόσια σε κάποιες ερωτήσεις, δώσε τις κατάλληλες γενικές συμβουλές σαν να πρόκειται να βοηθήσεις κάποιο φίλο σου.
Μην προσπαθήσεις να «πουλήσεις» τις γνώσεις και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σου. Οι followers σου θα καταλάβουν την αξία σου, από τη χρησιμότητα των συμβουλών σου.
Άλλωστε όλοι μας εκτιμούμε τους γιατρούς που έχουν ένα φιλικό πρόσωπο και ασχολούνται με τον εξεταζόμενο, προσπαθώντας να απαντήσουν σε κάθε απορία του.

7. Πρόσεξε τα προσωπικά δεδομένα των εξεταζόμενών σου

Τα δεδομένα που έχεις για τους εξεταζόμενους σου (ιστορικό υγείας, πιθανές φωτογραφίες νοσημάτων κ.α.) αλλά και όσα μοιράζονται online οι followers σου, στις social σελίδες σου, είναι προσωπικά ευαίσθητα δεδομένα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά τώρα πια με το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό GDPR.
Για το λόγο αυτό, όταν οι followers μοιράζονται μία προσωπική τους εμπειρία και χρειάζεται να τους ρωτήσεις κάτι επιπλέον για να μπορέσεις να σχηματίσεις μία καλύτερη εικόνα για το ζήτημά τους, ζήτησε ευγενικά να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις μέσω προσωπικού μηνύματος στη σελίδα, και όχι δημόσια σε κάποιο post.
Ακόμα κι αν δεν έχουν κάποιο πρόβλημα στο να μιλήσουν δημόσια για το νόσημα ή το όποιο πρόβλημα τους απασχολεί, σίγουρα θα εκτιμήσουν ότι προσπαθείς να τους «προφυλάξεις» μη γνωστοποιώντας ιδιαίτερες λεπτομέρειες του ιατρικού τους ζητήματος.

[line]

Συνοψίζοντας:

Θυμήσου, ότι τα social media αποτελούν ένα ακόμα κανάλι επικοινωνίας με υφιστάμενους αλλά και εν δυνάμει εξεταζόμενούς σου.
Η ενδυνάμωση της επαγγελματικής σου σχέσης με τους υπάρχοντες αλλά και η προσέλκυση νέων εξεταζόμενων, είναι δεδομένη, όταν η παρουσία σου στα social media είναι συχνή, έγκαιρη και ειλικρινής.
Σε κάθε περίπτωση όμως, εμείς βρισκόμαστε εδώ, να σε βοηθήσουμε σε κάθε στάδιο της επαγγελματικής σου προβολής στα Social Media, προτείνοντας σου λύσεις βασισμένες στις εκάστοτε ανάγκες σου.

Από Feel the Web

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο