Feel the Web

Με απλά λόγια, το cloud computing βασίζεται στο διαδίκτυο. Όταν στο παρελθόν οι χρήστες εκτελούσαν εφαρμογές ή προγράμματα από λογισμικό που είχε μεταφορτωθεί σε φυσικό υπολογιστή ή διακομιστή , το cloud computing επιτρέπει στους χρήστες πρόσβαση στα ίδια είδη εφαρμογών μέσω του διαδικτύου πλέον.
Όταν ενημερώνετε την κατάστασή σας στο Facebook, χρησιμοποιείτε το cloud computing. Έλεγχος του υπολοίπου της τράπεζας μέσα στο τηλέφωνό σας; Βρίσκεστε ξανά στο cloud. Οι πιθανότητες ότι βασίζεστε στο cloud για να επιλύσετε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στην επιχείρηση σας, είτε να βλέπετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εν κινήσει είτε χρησιμοποιώντας μια δέσμη εφαρμογών για να διαχειριστείτε το φόρτο εργασίας σας.

Εν ολίγοις, το cloud γίνεται γρήγορα το νέο καθημερινό σύστημα.

Μέχρι το τέλος του 2017 εκτιμάται ότι το 90% των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία υπηρεσία cloud.

Γιατί πολλές επιχειρήσεις μετακινούνται στο cloud; Είναι επειδή το cloud computing αυξάνει την αποτελεσματικότητα, συμβάλλει στη βελτίωση της ροής και προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη …

1. Ευελιξία
Οι υπηρεσίες που βασίζονται σε cloud είναι ιδανικές για επιχειρήσεις με αυξανόμενες ή κυμαινόμενες απαιτήσεις . Εάν οι ανάγκες σας αυξάνονται, είναι εύκολο να αυξήσετε την χωρητικότητα του cloud, αντλώντας τους απομακρυσμένους διακομιστές της υπηρεσίας. Ομοίως, αν χρειαστεί να μειώσετε ξανά τον όγκο, η ευελιξία γίνεται στην υπηρεσία. Αυτό το επίπεδο ευελιξίας μπορεί να προσφέρει στις επιχειρήσεις cloud computing ένα πραγματικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών – δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι CIO και οι Διευθυντές Πληροφορικής κατατάσσουν την «επιχειρησιακή ευελιξία» ως κορυφαίο οδηγό για την υιοθέτηση cloud.
2. Ανάκτηση καταστροφών
Οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών θα πρέπει να επενδύουν σε περίπτωση καταστροφών, αλλά για μικρότερες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μετρητά και εμπειρογνωμοσύνη, αυτό είναι πιο πολυτέλεια ώς υπηρεσία. Το cloud βοηθά τώρα περισσότερες οργανώσεις να πετύχουν αυτή την τάση. Σύμφωνα με τον όμιλο Aberdeen, οι μικρές επιχειρήσεις είναι διπλάσιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες να έχουν λύσεις backup και ανάκτησης που βασίζονται σε cloud, εξοικονομώντας χρόνο, αποφεύγοντας τις μεγάλες αρχικές επενδύσεις και αυξάνοντας την εμπειρία τρίτων ως μέρος της συμφωνίας.
3. Αυτόματες ενημερώσεις λογισμικού
Η ομορφιά του cloud computing είναι ότι οι servers είναι off-premise. Οι προμηθευτές τους φροντίζουν για εσάς και αναβαθμίζουν με τακτικές ενημερώσεις λογισμικού – συμπεριλαμβανομένων των ενημερώσεων ασφαλείας – για να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για τη σπατάλη χρόνου να διατηρήσετε το σύστημα μόνοι σας. Σας αφήνει ελεύθερους να εστιάσετε στα πράγματα που έχουν σημασία, όπως η ανάπτυξη της επιχείρησής σας.
4. Κεφάλαιο-δαπάνες = Δωρεάν
Το Cloud computing μειώνει το υψηλό κόστος του υλικού. Απλώς πληρώνετε καθώς απολαμβάνετε το μοντέλο που βασίζεται στη συνδρομή και στη ροή των μετρητών σας. Προσθέστε σε αυτό, την ευκολία της ρύθμισης και της διαχείρισης . Ποτέ δεν ήταν ευκολότερο να κάνετε το πρώτο βήμα για να υιοθετήσετε τα συστήματα cloud.
5. Αυξημένη συνεργασία
Όταν οι ομάδες σας μπορούν να έχουν πρόσβαση, να επεξεργάζονται και να μοιράζονται έγγραφα οποιαδήποτε στιγμή, από οπουδήποτε, είναι σε θέση να κάνουν περισσότερα μαζί και να το κάνουν καλύτερα. Οι εφαρμογές ροής εργασίας και κοινής χρήσης που βασίζονται στο λογαρισμό τους βοηθούν να κάνουν ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο και τους δίνουν πλήρη προβολή των συνεργασιών τους.
6. Εργαστείτε από οπουδήποτε
Με το cloud computing, εάν έχετε μια σύνδεση στο διαδίκτυο μπορείτε να είστε στη δουλειά, στο σπίτι, οπουδήποτε. Και με τις πιο “σοβαρές” υπηρεσίες cloud που προσφέρουν εφαρμογές για κινητά, δεν περιορίζεστε ούτε από τη συσκευή που έχετε στη διάθεσή σας.
Το αποτέλεσμα; Οι επιχειρήσεις μπορούν να προσφέρουν πιο ευέλικτες εργασιακές συνθήκες στους εργαζομένους, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν την ισορροπία μεταξύ εργασίας-προσωπικής ζωής χωρίς να έχει αντίκτυπο η παραγωγικότητα. Μια μελέτη ανέφερε ότι το 42% των εργαζομένων θα ανταλλάσσουν μέρος της αμοιβής τους για τηλε-μεταφερόμενη ικανότητα. Κατά μέσο όρο, είναι πρόθυμοι να δεχτούν μέχρι και μείωση κατά 6%.
7. Έλεγχος εγγράφων
Όσο περισσότεροι υπάλληλοι και εταίροι συναλλάσσονται με έγγραφα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για ασφαλή έλεγχο τους. Πριν το cloud, οι εργαζόμενοι έπρεπε να στέλνουν αρχεία ώς συνημμένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που έπρεπε να επεξεργαστεί ένας χρήστης τη φορά. Αργά ή γρήγορα, καταλήγει σε ένα χάος μεταξύ των αντιφατικών περιεχομένων αρχείων, μορφών και τίτλων.
Και ακόμη και στις μικρότερες εταιρείες που γίνονται όλο και περισσότερο παγκόσμιες, το πεδίο για επιπλοκές αυξάνεται. Σύμφωνα με μία μελέτη, “το 73% των εργαζομένων συνεργάζονται με ανθρώπους σε διαφορετικές ζώνες ώρας και περιοχές τουλάχιστον μηνιαίως”
Όταν κάνετε την μετακίνηση σας στο cloud computing, όλα τα αρχεία αποθηκεύονται κεντρικά και ο καθένας βλέπει μία έκδοση τους. Μία προβολή σημαίνει, βελτιωμένη συνεργασία, η οποία τελικά σημαίνει καλύτερη εργασία και υγιέστερη γραμμή εργασίας. Εάν εξακολουθείτε να βασίζεστε στον παλιό τρόπο, θα μπορούσε να είναι ο καιρός να δοκιμάσετε κάτι λίγο πιο εξορθολογισμένο.
8. Ασφάλεια
Οι “χαμένοι” φορητοί υπολογιστές είναι ένα δισεκατομμύριο και παραπάνω σε επιχειρηματικό κόστος αυτήν την στιγμή. Και ενδεχομένως μεγαλύτερο αν υπολογίσουμε την απώλεια των ευαίσθητων δεδομένων μέσα σε αυτό. Το Cloud computing σας παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια για να μην συμβεί αυτό. Επειδή τα δεδομένα σας αποθηκεύονται στο cloud, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτά, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στο μηχάνημά σας. Και μπορείτε ακόμη και να συγκεντρώσετε απομακρυσμένα δεδομένα από φορητούς υπολογιστές, ώστε να μην πέσουν και σε λάθος χέρια.
9. Ανταγωνιστικότητα
Υπάρχει ένα απλό βήμα που θα μπορούσατε να κάνετε για να γίνετε ανταγωνιστικότεροι! Η μετάβαση στο cloud δίνει πρόσβαση σε τεχνολογία επιχειρησιακής κλάσης, για όλους. Επιτρέπει επίσης στις μικρότερες επιχειρήσεις να ενεργούν ταχύτερα από τους μεγάλους, καθιερωμένους ανταγωνιστές. Οι υπηρεσίες Pay-As-You-Go και οι εφαρμογές του cloud business υποδηλώνουν ότι ακόμα και οι μικροί ” παίκτες ” μπορούν να διαταράξουν την αγορά, παραμένοντας λειτουργικοί και ευκίνητοι.
10. Φιλικό προς το περιβάλλον
Ενώ τα παραπάνω σημεία περιγράφουν τα οφέλη του cloud computing για την επιχείρησή σας, η μετάβαση στο σύννεφο δεν είναι μια εντελώς ατομική πράξη. Το περιβάλλον παίρνει και αυτό ένα μερίδιο. Όταν το cloud σας χρειάζεται να κυμαίνεται, η χωρητικότητα του διακομιστή σας κλιμακώνεται προς τα πάνω και προς τα κάτω για να ταιριάζει με τα θέλω σας. Έτσι, χρησιμοποιείτε μόνο την ενέργεια που χρειάζεστε και δεν αφήνετε τα πολύτιμα αποτυπώματα άνθρακα!

Υπάρχουν διαφορετικά είδη σύννεφων; Πώς ξέρετε τι να επιλέξετε;

Ναι, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι cloud :
Public Cloud: “Ένα Public Cloud είναι ένα δίκτυο στο οποίο οι υπηρεσίες και η υποδομή παρέχονται εκτός δικτύου μέσω του Διαδικτύου. Αυτά τα cloud παρέχουν το υψηλότερο επίπεδο απόδοσης στους κοινόχρηστους πόρους. Ωστόσο, είναι επίσης πιο ευάλωτα από τα private cloud. Ένα public cloud είναι η επιλογή όταν:

  • Ο τυποποιημένος φόρτος εργασίας σας για εφαρμογές χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπους, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
  • Πρέπει να δοκιμάσετε και να αναπτύξετε τον κώδικα μιας εφαρμογής.
  • Έχετε εφαρμογές SaaS (Λογισμικό ως Υπηρεσία) από έναν προμηθευτή που διαθέτει μια καλά εφαρμοσμένη στρατηγική ασφαλείας.
  • Χρειάζεστε αυξημένη χωρητικότητα (δυνατότητα προσθήκης χωρητικότητας υπολογιστή για ώρες αιχμής).
  • Κάνετε έργα συνεργασίας.
  • Κάνετε ένα ad-hoc έργο ανάπτυξης λογισμικού χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα ως υπηρεσία (PaaS) που προσφέρει cloud capabilities. “
  • Για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται περισσότερο για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα, η εξοικονόμηση κόστους και η ευελιξία ενός public cloud μπορεί να μην είναι αρκετοί λόγοι για να μεταβούν στο cloud. Για αυτούς τους πελάτες, υπάρχουν δύο πρόσθετες επιλογές .

Private cloud: Αυτά προσφέρουν προστιθέμενο και αυξημένο επίπεδο ασφάλειας και ελέγχου. Κάθε private cloud είναι χτισμένο αποκλειστικά για έναν οργανισμό και μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε ακόμα και offline.
Hybrid Clouds: Συχνά οι εταιρείες επιλέγουν υβριδικά μοντέλα cloud τις αφήνει να επωφεληθούν από την τιμολόγηση των public cloud για πράγματα όπως η ιστοσελίδα της εταιρείας, για παράδειγμα, το κόστος, διατηρώντας παράλληλα το ιδιωτικό cloud για τις εφαρμογές και ευαίσθητο περιεχόμενο ή υπόκεινται σε κανονιστικές κατευθυντήριες γραμμές.

Η άνοδος στο σύννεφο

Τι έφερε τη στροφή τελικά προς το cloud; Μερικοί από τους βασικούς συντελεστές περιλαμβάνουν την ωριμότητα της τεχνολογίας virtualization, αύξηση των περιβαλλοντικών ανησυχιών που σχετίζονται με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την αύξηση της κινητικότητας των εργαζομένων μέσω συσκευών όπως smartphones και tablets.
Σύμφωνα με τον Owen, η ικανότητα για την εικονικοποίηση, την αποθήκευση και την υπολογιστική ισχύ επέτρεψε στις οργανώσεις να παρέχουν πιο ισχυρές εφαρμογές web από ποτέ, και αυτές οι εφαρμογές έχουν διαβρώσει την αγορά λογισμικού που αγοράστηκαν μέσω των παραδοσιακών επιχειρήσεων.
Επιπλέον, οι κινητές συσκευές έχουν λιγότερους πόρους », οπότε το cloud είναι ένας λογικός χώρος για να υπολογίσετε την ισχύ και την αποθήκευση, λέει ο Owen. “Για το λόγο αυτό, οι κινητές συσκευές αποτελούν μεγάλο αριθμό πελατών για εφαρμογές cloud.”

Γιατί οι προγραμματιστές αγαπούν το cloud

Οι προγραμματιστές λογισμικού τείνουν να μετακινούνται στο cloud λόγω της ευελιξίας και της αξιοπιστίας που παρέχει, σύμφωνα με τον Owens. “Και αυτοί είναι επίσης οι δύο πρώτοι λόγοι για τους οποίους οι προγραμματιστές παραμένουν στο πιστοί clouders”, προσθέτει. “Η ευελιξία στην τεχνολογία και η δυνατότητα κλιμάκωσης, καθώς και τα μέτρα εξοικονόμησης κόστους, δίνουν στις οργανώσεις επιλογές που δεν υπήρχαν πριν από 10 χρόνια”.
Συγκεκριμένα, η παραγωγικότητα και τα γραφικά υψηλής ανάλυσης, όπως παιχνίδια και βίντεο συνεχούς ροής και επεξεργασία, έρχονται και υποβοηθούνται από το cloud. “Αυτό επιτρέπει στο cloud μεγαλύτερο όγκο δεδομένων και ελευθερώνει τις μηχανές υποδοχής για ρύθμιση,” λέει ο Owens.

Προετοιμασία ενός Οργανισμού για αλλαγές στο Cloud

Εταιρείες που δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί στο cloud, θα χρειαστεί να κάνουν ορισμένες αλλαγές στην οργάνωση, τους πόρους και τη στρατηγική τους από πριν.
Πρώτον, θα πρέπει να εξελιχθεί η νοοτροπία της πληροφορικής, ώστε οι εργαζόμενοι να αισθάνονται άνετα με τη χρήση εξωτερικής υποδομής πληροφορικής.
Επιπλέον, οι εταιρείες θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους από την κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων για τη διαχείριση των υπηρεσιών, στο να ενθαρρύνουν μια καινοτόμο κουλτούρα, στην επιτάχυνση της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων, και επιπλέον να ζητούν την πλήρη υποστήριξη από την ανώτερη διοίκηση για να κάνουν τη μετάβαση στο cloud απλούστερη.
Άλλες αλλαγές που απαιτούνται είναι η αναφορά στην ασφάλεια των πληροφοριών. “Από την άποψη του προγραμματιστή, ο κορυφαίος αναστολέας στις εφαρμογές cloud είναι η ασφάλεια”, λέει ο Owen. Προς το παρόν, πολλοί προγραμματιστές cloud αποφεύγουν την ανάπτυξη ε αυτό λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια ή την προστασία της ιδιωτικότητας.
“Η ουσία των ανησυχιών τους για την ασφάλεια έχει να κάνει με το κέντρο δεδομένων και ο φόβος ότι οι εξωτερικές οντότητες θα μπορούσαν να παραβιάσουν τα δεδομένα τους”, λέει ο Owen. Για το λόγο αυτό, μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στις πηγές και τη στρατηγική είναι η ιδιαίτερη εστίαση στην ασφάλεια.
“Οι ομάδες πρέπει να είναι καλά εξοικειωμένες με τα μέτρα κατά της αλλοίωσης και την προηγμένη κρυπτογράφηση, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα τους είναι καλά προστατευμένα”, λέει ο Owen. “Αυτά είναι όλα τα στοιχεία που πρέπει να τεθούν σε ισχύ, αν οι προγραμματιστές θέλουν διαβεβαιώσουν τις εταιρείες τους ότι η στροφή προς το cloud είναι πρακτική και ασφαλής.”
Μια άλλη σημαντική αλλαγή στην στρατηγική είναι να εξεταστεί το πώς και πού αποθηκεύονται τα δεδομένα.
“Με τόσους πολλούς κανονισμούς σχετικά με την ιδιωτικότητα και την αποθήκευση δεδομένων, οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές για το πώς πληρούν τα διάφορα πρότυπα”, λέει ο Owens. “Από τη μία πλευρά, το cloud επιτρέπει στους οργανισμούς την ευκαιρία να διαθέτουν πολλούς διακομιστές και να αποθηκεύουν δεδομένα πέρα από αυτό που μπορούν να κάνουν τοπικά. Από την άλλη, υπάρχουν όρια σε ό, τι μπορούν νόμιμα να αποθηκεύουν στο cloud και πού. ”
Εσείς είστε έτοιμοι να το υποδεχθείτε?

Από Feel the Web

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο